ßßß Cookit - przepis na Kompot z czereśni na zimę.

Kompot z czereśni na zimę.

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie ma to, jak zimą zjeść sobie taki przygotowany wcześniej kompot z czereśni albo wykorzystać je do ciasta, mniam mniam ;)
Potrzebne składniki:
2,5 kg czereśni
ok. 1,5 l wody
15 łyżek cukru
Sposób wykonania:
Czereśnie obieramy, myjemy.
Przygotowujemy zalewę dla czereśni.
W 1,5 l wody rozpuszczamy 15 łyżek cukru. Mieszamy.
Czereśnie wkładamy do słoików.
Zalewamy prawie do pełna, do ok. 2 cm przed wierzchem.
Wstawiamy do garnka z wodą tak do 3/4 wysokości słoików.
Gotujemy ok. 40 min. w słoikach 1/2 l, a jeśli chcemy w 1 l to ok. 50 min.
Zostawiamy w garnku ok. godziny do przestygnięcia.
Wykładamy i gotowe.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/06/kompot-z-czeresni-na-zime.html