Wykonanie
Czereśnie powolutku pokazują się na bazarkach, skusiły mnie
słodyczą niestety ceną powaliły, ale mimo to postanowiłam trochę kupić :). Nic nie przywołuje mi tak dzieciństwa niż otwierany słoik w zimie kompotu
czereśniowego - pamiętam jak lubiłam oglądać w niedzielę westerny z tatą
brałam słoik, łyżkę i wyjadałam
owoce potem wypijałam słodziutki kompot mmm...
Składniki :
czereśnie jakie lubicie są różne odmiany w zależności od koloru kompot będzie jasno różowy lub ciemny :)200 ml
wody100 g
cukruOpis wykonania:Słoiki myjemy dokładnie i parzymy w gorącym piekarnik.
Owoce myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki. Wkładamy do słoików ja na ogół zapełniam 3/4 słoika. Gotujemy
syrop z
wody i
cukru ilość zależy od ilości słoików zasada jest ta sama zawsze na 200 ml
wody dodajemy 100 g
cukru. Gorącym
syropem zalewamy słoiki do pełna, wycieramy gwint i zakręcamy mocno. Pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się
wody. Kompot jest słodziutki i aromatyczny można go rozcieńczać
wodą :).