Wykonanie
By MagicPot, 4 lipca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Kolejna niedziela i kolejne Śniadanie z
jajem. Gdy po raz pierwszy przygotowywałam
jaja w kokilkach byłam pełna obaw efektu końcowego. Od tamtej
pory przeszukuję książki, dodatki do gazet mamy by znaleźć pomysły na
jajka zapiekane w kokilkach. Wczoraj rano wyciągnęłam dodatek do Zwierciadła „Na nowo ab ovo, czyli 65 potraw z jaj” i udało mi się znaleźć kolejne przepisy na
jajka w kokilkach. Dziś przedstawiam przepis na
jaja z
pasternakiem –
jajka na słodko.Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery porcje, cztery kokilki.cztery
jajkajeden większy
pasternakjedna duża
cebulacztery garści tartego
sera żółtego4 duże łyżki rzadkiej
śmietany bez dodatków, ja użyłam tradycyjnej 18%
natka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności obrałam
pasternak i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do rondelka wrzuciłam pokrojony
pasternak, zalałam
wodą i posoliłam.
Pasternak gotowałam około 15 minut, aż zmiękł.Gdy
pasternak się gotował, pokroiłam
cebulę w większe kawałki. Na patelni rozgrzałam
masło i wrzuciłam pokrojoną
cebulę.
Cebulę podsmażałam do czasu aż zmiękła i odstawiłam na bok.Ugotowany
pasternak przełożyłam do wysokiego naczynia i dodałam 200ml
wywaru, w którym gotował się
pasternak.Dołożyłam podsmażoną
cebulę,
śmietanę, doprawiłam odrobiną
soli i wszystko razem zmiksowałam przy użyciu blendera.Do kokilek nałożyłam po trzy łyżki zmiksowanego
pasternaka.Na wierz wbiłam po jednym
jajku –
żółtka zapadły się w
masie z
pasternaka a
białko pozostało na wierzchu.Następnie doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Na tarce starłam dwa rodzaje
sera:
cheddar i goudę i do miski z tartym
serem dorzuciłam tartą
mozzarellę. Wymieszałam
sery i posypałam z wierzchu wszystkie
jaja w kokilkach.Do nagrzanego piekarnika wstawiłam kokilki z
jajami i zapiekałam około 15 minut – do czasu aż
ser żółty na wierzchu się zapiecze.Po zapieczeniu wyjęłam kokilki z piekarnika, obsypałam drobno poszatkowaną
natką pietruszki i podałam na stół.Uwaga!Zapieczony
pasternak bardzo długo utrzymuje ciepło i łatwo można się poparzyć, dlatego też zalecam odczekanie zanim przystąpicie do konsumpcji.Smacznego!Polecam inne przepisy na Śniadania z
jajem: