Wykonanie

Prosty przepis, obłędny smak :-).
Morele w połączeniu z
malinami smakują rewelacyjnie, musicie przekonać się o tym tego lata! Jeśli dodać do tego najlepsze ciasto kruche nie ma lepszej rekomendacji ;-).Składniki na kruche ciasto:150 g
mąki pszennej100 g
masła, w temperaturze pokojowej60 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
migdałów. Wyrobić
między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.Nadzienie:500 g
moreli100 g
malin1/4 szklanki
cukruMorele odpestkować i pokroić na ćwiartki. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 25 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Na spód formy wyłożyć
owoce, wierzch posypać równomiernie kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie
owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z
lodami waniliowymi.Uwaga: w przepisie można wykorzystać
owoce mrożone.Smacznego :-).
