Wykonanie
W tym roku powstają nowe słodkie smaki. Małe słoiczki, małymi łyżeczkami wybierane ze słoiczka, są tylko dowodem na to, że smakuje całej rodzinie.
Dżem morelowo - malinowy z lawendą powstał na bazie
dżemu morelowego z lawendą .

Kiedy to właśnie smażył się
dżem morelowy z lawendą, Kubuś zebrał z ogrodu cały dzbanek malinek, domowych, naszych malinek. Nie można było tego nie połączyć. Zapach unoszący się wtedy w domu, bezcenny...Składniki:- 1 kg
moreli- 0,5 kg
malin- 300 g
cukru- 3-4 źdźbła (łodyżki) lawendy

Przepis:
Morele wypestkować, przekroić na ćwiartki. Włożyć do garnka o grubym dnie, wsypać
cukier i pokruszoną lawendę. Całość odstawić na min. 12 godz., najlepiej na całą noc. Po tym czasie
owoce smażyć w soku, który puściły. Dodać
maliny. Często mieszać i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków. Dla pewności możemy słoiczki pasteryzować przez parę minut.Smacznego.źródło: własne