Wykonanie
Czas tak szybko ucieka, upały takie, że
owoce pewno szybko się skończą, więc trzeba korzystać
póki jeszcze są. Tym razem zrobiłam
dżem morelowy z
malinami, powstanie też
dżem morelowy z
rumem ;) W tym
dżemie nie trzeba dużo
malin a kolor jest niesamowity. Idealny do deserów, naleśników, gofrów.
Składniki:- 1,5 kg
moreli- 250 g
malin- 0,5 kg
cukruPrzepis:
Morele umyć, wydrylować.
Maliny opłukać. Do garnka o grubym dnie wrzucić połówki
moreli, zasypać 4 łyżkami
cukru. Zostawić na ok. 1 godz. żeby puściły sok. Po tym czasie postawić na gazie, dołożyć
maliny i resztę
cukru. Gotować ok. 1 godz. na małym ogniu aż
owoce się rozgotują i
dżem zacznie gęstnieć (czas gotowania zależy jakie były twarde
owoce). Ewentualnie dosłodzić, jeżeli
morele były kwaśne.
Dżem przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić.Smacznego.źródło: własne