Wykonanie
Miałam ochotę na szarlotkę, ale przecież prowadzenie morelkowej akcji do czegoś zobowiązuje.

Składniki:300 g
mąki pszennej200 g
masła150 g
cukru100 g
migdałów blanszowanych (lub
płatków)1 kg antonówek1/2 kg
moreli100 g
cukru (lub do smaku)2 łyżki
kaszy manny
Wykonanie:Antonówki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Morele myjemy i kroimy w ósemki.
Jabłka podsmażamy przez chwilę, dodajemy połowę
cukru i dalej chwilę smażymy. Kiedy się lekko rozpadną, dodajemy pokrojone
morele i mieszamy. Dodajemy resztę
cukru (warto sprawdzić smak, bo wszystko zależy od
jabłek i słodkości
moreli). Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę,
masło i
cukier wyrabiamy palcami na kruszonkę. Odkładamy około 450 - 500 g i wykładamy
ciastem dno prostokątnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy
kaszą manną i wykładamy podduszone
owoce.Pozostałą
mąkę z
cukrem i
masłem mieszamy z posiekanymi
migdałami. Posypujemy kruszonką
owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Możemy po ostygnięciu posypać ciasto
cukrem pudrem.


/wydrukuj przepis/