ßßß
Jeżeli właśnie pomyśleliście sobie „o nie, znowu mini serniczki?”, to… wcale się nie dziwię! :) Uwielbiam je przygotowywać i wciąż przychodzą mi do głowy nowe pomysły. Kokos z malinami to był strzał w dziesiątkę! Ze względu na porę roku wykorzystałam malinową konfiturę, ale nie mogę się już doczekać wersji ze świeżymi owocami.
Składniki (na około 18 serniczków):250 g ciasteczek czekoladowych z nadzieniem (np. Oreo)1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka)1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżka domowego cukru waniliowego100 g wiórków kokosowychbiałko z dwóch dużych jajszczypta soli2 łyżki mąki pszennejsłoiczek konfitury malinowejForemki do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175ºC.Ciasteczka (razem z nadzieniem) rozdrabniamy w malakserze, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Rozkładamy do przygotowanych foremek (po około 1 łyżce na każdy serniczek). Lekko dociskamy, na przykład dnem małej literatki.Ser mielimy trzykrotnie (ten z wiaderka po prostu przekładamy do dużej miski). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i mąkę oraz 4 – 5 łyżek wiórków kokosowych. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (staramy się nie napowietrzyć masy). Dodajemy białka i ponownie krótko mieszamy.
Przekładamy do foremek, wypełniając je niemal do pełna. Na wierzchu każdego serniczka układamy łyżeczkę konfitury, wykałaczką robimy delikatne esy – floresy. Pieczemy przez około 25 – 30 minut, zmniejszając temperaturę do 120ºC tuż po włożeniu serniczków do piekarnika (masa powinna się ściąć i zrobić lekko sprężysta, zwłaszcza pośrodku, ale serniczki nie mogą się zrumienić).Wyjmujemy gotowe mini serniczki i studzimy na kratce. Dekorujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce przez kilka godzin (wtedy są najlepsze!).

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-03-13Przygotowanie:25MGotowanie/pieczenie:25MCałkowity czas:50MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)