Wykonanie

Jeżeli właśnie pomyśleliście sobie „o nie, znowu mini serniczki?”, to… wcale się nie dziwię! :) Uwielbiam je przygotowywać i wciąż przychodzą mi do głowy nowe pomysły.
Kokos z
malinami to był strzał w dziesiątkę! Ze względu na
porę roku wykorzystałam
malinową konfiturę, ale nie
mogę się już doczekać wersji ze świeżymi
owocami.

Składniki (na około 18 serniczków):250 g
ciasteczek czekoladowych z nadzieniem (np. Oreo)1 kg
twarogu sernikowego (może być z wiaderka)1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka domowego
cukru waniliowego100 g
wiórków kokosowychbiałko z dwóch dużych jajszczypta
soli2 łyżki
mąki pszennejsłoiczek
konfitury malinowejForemki do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175ºC.
Ciasteczka (razem z nadzieniem) rozdrabniamy w malakserze, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Rozkładamy do przygotowanych foremek (po około 1 łyżce na każdy serniczek). Lekko dociskamy, na przykład dnem małej literatki.
Ser mielimy trzykrotnie (ten z wiaderka po prostu przekładamy do dużej miski). Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
sól i
mąkę oraz 4 – 5 łyżek
wiórków kokosowych. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą (staramy się nie napowietrzyć masy). Dodajemy
białka i ponownie krótko mieszamy.

Przekładamy do foremek, wypełniając je niemal do pełna. Na wierzchu każdego serniczka układamy łyżeczkę
konfitury, wykałaczką robimy delikatne esy – floresy. Pieczemy przez około 25 – 30 minut, zmniejszając temperaturę do 120ºC tuż po włożeniu serniczków do piekarnika (masa powinna się ściąć i zrobić lekko sprężysta, zwłaszcza pośrodku, ale serniczki nie mogą się zrumienić).Wyjmujemy gotowe mini serniczki i studzimy na kratce. Dekorujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce przez kilka godzin (wtedy są najlepsze!).



Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2016-03-13Przygotowanie:25MGotowanie/pieczenie:25MCałkowity czas:50MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)