ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z figami

Tartaletki z figami

nazwa

Wykonanie

Dojrzałe i słodkie figi to w Polsce rzadkość, ale gdy już uda się na nie trafić, nie można tego zmarnować. Okazja znajdzie się sama… A nawet jeśli nie, kupcie butelkę dobrego wina i cieszcie się obecnością kogoś, z kim można po prostu być i dzielić się dobrym jedzeniem…. :)
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
kilka łyżek dżemu figowego
świeży tymianek
około 300 g sera (ja użyłam po 100 g sera koziego, sera camembert i koziego twarogu)
kilka dojrzałych i słodkich fig (jeżeli takie nie są, dołóżmy łyżkę miodu)
świeżo mielony, czarny pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC.
Foremkę do muffinek z dwunastoma gniazdami smarujemy masłem. Każde gniazdo wykładamy ciastem francuskim (najlepiej osobno wyciąć dno i boki tartaletek, delikatnie docisnąć). Obciążamy drugą, nieco mniejszą foremką lub papilotkami wypełnionymi suchym ryżem i podpiekamy z piekarniku przez około 15 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 180ºC.
Figi kroimy w ósemki. Podpieczone tartaletki wypełniamy odrobiną figowego dżemu i kawałkami różnego rodzaju serów. Na wierzchu układamy figi (ewentualnie smarujemy lekko podgrzanym miodem), posypujemy listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy jeszcze przez około 7 minut (ser powinien się zacząć rozpuszczać, a figi lekko skarmelizować). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.
Podajemy jeszcze lekko ciepłe, najlepiej z białym, wytrawnym winem o wyraźnie owocowej nucie. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-10-17
Przygotowanie:
20M
Gotowanie/pieczenie:
25M
Całkowity czas:
45M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/10/17/tartaletki-z-figami