ßßß
Dojrzałe i słodkie figi to w Polsce rzadkość, ale gdy już uda się na nie trafić, nie można tego zmarnować. Okazja znajdzie się sama… A nawet jeśli nie, kupcie butelkę dobrego wina i cieszcie się obecnością kogoś, z kim można po prostu być i dzielić się dobrym jedzeniem…. :)
Składniki:opakowanie gotowego ciasta francuskiegokilka łyżek dżemu figowegoświeży tymianekokoło 300 g sera (ja użyłam po 100 g sera koziego, sera camembert i koziego twarogu)kilka dojrzałych i słodkich fig (jeżeli takie nie są, dołóżmy łyżkę miodu)świeżo mielony, czarny pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC.Foremkę do muffinek z dwunastoma gniazdami smarujemy masłem. Każde gniazdo wykładamy ciastem francuskim (najlepiej osobno wyciąć dno i boki tartaletek, delikatnie docisnąć). Obciążamy drugą, nieco mniejszą foremką lub papilotkami wypełnionymi suchym ryżem i podpiekamy z piekarniku przez około 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 180ºC.
Figi kroimy w ósemki. Podpieczone tartaletki wypełniamy odrobiną figowego dżemu i kawałkami różnego rodzaju serów. Na wierzchu układamy figi (ewentualnie smarujemy lekko podgrzanym miodem), posypujemy listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy jeszcze przez około 7 minut (ser powinien się zacząć rozpuszczać, a figi lekko skarmelizować). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.Podajemy jeszcze lekko ciepłe, najlepiej z białym, wytrawnym winem o wyraźnie owocowej nucie. :)
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-10-17Przygotowanie:20MGotowanie/pieczenie:25MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)