Wykonanie

Dojrzałe i słodkie
figi to w Polsce rzadkość, ale gdy już uda się na nie trafić, nie można tego zmarnować. Okazja znajdzie się sama… A nawet jeśli nie, kupcie butelkę dobrego
wina i cieszcie się obecnością kogoś, z kim można po prostu być i dzielić się dobrym jedzeniem…. :)

Składniki:opakowanie gotowego
ciasta francuskiegokilka łyżek
dżemu figowegoświeży
tymianekokoło 300 g
sera (ja użyłam po 100 g
sera koziego,
sera camembert i koziego
twarogu)kilka dojrzałych i słodkich fig (jeżeli takie nie są, dołóżmy łyżkę
miodu)świeżo mielony,
czarny pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC.Foremkę do muffinek z dwunastoma gniazdami smarujemy
masłem. Każde gniazdo wykładamy
ciastem francuskim (najlepiej osobno wyciąć dno i boki tartaletek, delikatnie docisnąć). Obciążamy drugą, nieco mniejszą foremką lub papilotkami wypełnionymi suchym
ryżem i podpiekamy z piekarniku przez około 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 180ºC.

Figi kroimy w ósemki. Podpieczone tartaletki wypełniamy odrobiną
figowego dżemu i kawałkami różnego rodzaju
serów. Na wierzchu układamy
figi (ewentualnie smarujemy lekko podgrzanym
miodem), posypujemy listkami
tymianku i świeżo mielonym
pieprzem. Zapiekamy jeszcze przez około 7 minut (
ser powinien się zacząć rozpuszczać, a
figi lekko skarmelizować). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce.Podajemy jeszcze lekko ciepłe, najlepiej z
białym,
wytrawnym winem o wyraźnie owocowej nucie. :)


Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2015-10-17Przygotowanie:20MGotowanie/pieczenie:25MCałkowity czas:45MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)