Wykonanie

Mazurek, który ponoć od 150 lat pieczony jest na Wielkanoc w rodzinie Roberta Makłowicza! Oczywiście musiałam wypróbować… i już się wcale nie dziwię, że im się nie znudził… :)Ciasto jest przepyszne, mocno
orzechowe i wilgotne. Kawowa polewa to przysłowiowa „wisienka na torcie”, znakomicie podkreśla smak mazurka. Autor podaje w składzie 1 łyżeczkę neski, jednak ja przypadkiem dodałam całą dużą łyżkę. Upsss…… Spokojnie, nie było klapy. :) Co więcej, dzięki tej pomyłce polewa zyskała piękny, brązowy kolor i wyrazisty
kawowy posmak, który do tego ciasta pasuje idealnie (wiem, co mówię, choć
kawy nie pijam na co dzień). :)Mazurek dobrze się przechowuje i spokojnie można go przygotować nawet trzy dni przed świętami. Jest też wygodny do transportu i długo zachowuje świeżość. Dość słodki, ale bez przesady. Nie kruszy się i można go podzielić na zgrabne kawałeczki…. Jakieś minusy? Napiszcie, jeśli je znajdziecie!


Składniki:Ciasto11
białek250 g
cukru pudru250 g
orzechów laskowych (lub
migdałów ze skórką)pół tabliczki drobno posiekanej,
gorzkiej czekoladyPolewa:150 g
cukru pudru2 łyżki
mleka1 łyżka stopionego
masła1 łyżka
kawy rozpuszczalnejodrobina
likieru z
orzechów laskowych (opcjonalnie)Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 C. Prostokątną blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy z
cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Dodajemy
orzechy, zmielone na
mąkę razem z brązową skórką, oraz
czekoladę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę, wyrównując wierzch
łopatką.

Pieczemy przez około 45 – 60 minut. Przestudzone ciasto odwracamy i układamy tacy (aby pięknie udekorować mazurka potrzebna nam jest idealnie gładka powierzchnia).W małym rondelku rozpuszczamy
masło, mieszamy z
mlekiem i
kawą do rozpuszczenia. Gorącą mieszaninę wlewamy do mieseczki z przesianym
cukrem pudrem i ucieramy na
lukier, gęstość regulując
mlekiem lub
likierem.Polewą smarujemy wierzch i boki mazurka. Dekorujemy na przykład rozpuszczoną
czekoladą i połówkami
migdałów.



Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2015-04-10Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:60MCałkowity czas:1H30MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)