ßßß
Składniki na 3 porcje:300 g truskawek250 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru10 bez70 ml likieru waniliowego, użyłam marki DalkowskiWykonanie:Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z szypułek i osuszamy na papierowym ręczniku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Odstawiamy.Do wysokiego naczynia przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.Do pucharków wlewamy likier, wrzucały połowę truskawek. Truskawki przykrywamy bitą śmietaną, rozkruszamy bezy i znów przykrywamy bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pozostałymi truskawkami.Smacznego!