ßßß
Deser z czereśniamiSkładniki:4 porcje300 g wypestkowanych czereśni2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku250 śmietanki kremówki½ łyżeczki waniliowego ekstraktu½ l mleka1 łyżka skrobii ziemniaczanej4 łyżki cukru1 łyżka kakao100 g czekolady, u mnie mleczna
Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia.Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.Ubij śmietankę z wanilią. Na czekoladowy budyń wyłóż sos czereśni, a następnie bitą śmietanę. Zamieszaj lekko. Całość posyp pokruszoną czekoladą i udekoruj całymi czereśniami.