ßßß
Cookit - przepis na Deser z czereśniami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Deser z czereśniami
Składniki
Cukier
Czekolada
Czereśnie
Kakao
Mleczna
Mleko
Skrobia ziemniaczana
Śmietana kremówka
Wanilia
Żelatyna
Wykonanie
Szybki deser z
czereśniami
i
czekoladowym budyniem
otwiera sezon na
czereśnie
na “codojedzenia”.
Czereśnie
są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe
owoce
jak najbardziej się do tego nadają.
Deser z
czereśniami
Składniki:4 porcje300 g wypestkowanych
czereśni
2-3 łyżki
cukru
, lub wedle smaku1 listek
żelatyny
lub 1 łyżeczka
żelatyny
w proszku250
śmietanki kremówki
½ łyżeczki
waniliowego
ekstraktu½ l
mleka
1 łyżka
skrobii ziemniaczanej
4 łyżki
cukru
1 łyżka
kakao
100 g
czekolady
, u mnie
mleczna
Ugotuj
budyń
. Do rondelka wlej połowę
mleka
i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj
cukier
,
skrobię
, a następnie wlej do gorącego
mleka
. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż
budyń
zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj
kakao
i pokruszoną
czekoladę
. Mieszaj do rozpuszczenia
czekolady
. Napełnij
budyniem
szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia.Namocz
żelatynę
w zimnej wodzie.
Czereśnie
wypestkuj i zagotuj z
cukrem
. Gotuj przez 3 minuty.
Owoce
powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą
żelatynę
(napęczniałą
żelatynę
w proszku podgrzej) do gorących
owoców
i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.Ubij
śmietankę
z
wanilią
. Na
czekoladowy budyń
wyłóż sos
czereśni
, a następnie
bitą śmietanę
. Zamieszaj lekko. Całość posyp pokruszoną
czekoladą
i udekoruj całymi
czereśniami
.
Źródło:
http://codojedzenia.pl/deser-z-czeresniami
Przepisy powiązane
Lustrzana glazura (polewa) do deserów i tortów
Panna cotta z białą czekoladą
Gorąca czekolada z whisky
Czekoladowa panna cotta z galaretką owocową
Czekoladowe ciasto-deser z kaszą manną
Składniki powiązane (0)