Wykonanie
Błyskawiczne, banalnie proste w wykonaniu i naprawdę smaczne ciasto-deser. :)Kilka prostych składników, niewiele czasu potrzebnego na przygotowanie, niepotrzebny piekarnik.To ciacho po raz pierwszy przygotowałam mieszkając jeszcze w akademiku i pamiętam jak zajadałyśmy się nim z moimi współlokatorkami :).Składniki:200 g
herbatników (tak, by pokryć dno blaszki i następnie wierzch ciasta)1 litr
mleka1 szklanka
cukru200 g
masła3 łyżki
kakao1 szklanka
kaszy mannyDodatkowo:100 g
czekolady (
mleczna lub gorzka wg uznania, ja użyłam gorzkiej)3 łyżki
śmietanki 30%Wykonanie:Foremkę o wymiarach 40 x 26 cm wykładamy folią aluminiową (spód i boki). Na spód wykładamy
herbatniki.W garnuszku zagotowujemy
mleko z
cukrem,
kakao, dodajemy
masło. Mieszamy do połączenia się składników. Do gorącej masy dosypujemy
kaszę manną i energicznie mieszając gotujemy całość przez około 3 min (nie przestajemy mieszać, masa lubi się przypalać).Gorącą masę przekładamy do formy na warstwę
herbatników, przykrywamy drugą warstwą
herbatników.
Przygotowujemy polewę.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej (w miseczce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się
wodą), dodajemy
śmietankę, mieszamy do połączenia składników. Gotową polewą oblewamy ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego! :)