Wykonanie
Delikatny, szybki do przyrządzenia deser ze
śmietanki i
białej czekolady. Muszę przyznać, że bez dodatku
owoców smakuje jednak zbyt mdło - jak dla mnie. Ale ja nie jestem wielką fanką
białej czekolady. Przetarłam więc część
malin przez sitko, wymieszałam z kilkoma rozgniecionymi i dodałam kilka łyżek czerwonego
wytrawnego wina. Taki deser smakuje już całkiem dobrze ;-). Zamiast
malin można również użyć orzeźwiających
owoców marakui. Deser warto zrobić wieczór wcześniej, by w ciągu dnia
mieć więcej czasu na przygotowanie obiadu. Można podać go w pucharkach, filiżankach lub pokusić się o wyjęcie z foremek. Przepis pochodzi z magazynu AWW.Składniki na 6 porcji:300 ml
śmietany kremówki180 ml
mleka150 g
białej czekolady, połamanej30 g
cukru2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki gorącej
wody6 niedużych foremek (125 ml) natłuścić.W niedużym garnuszku wymieszać
mleko, kremówkę,
czekoladę,
cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się
czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki
mlecznej, wymieszać.*Rozdzielić pomiędzy foremki/filiżanki. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).Panna cottę serwować na talerzykach, wyjętą z foremek, lub w filiżankach. Z sosem
owocowym.Smacznego :)*
żelatyna i mieszanka
mleczna powinny być w podobnych temperaturach, w momencie ich łączenia