Wykonanie
Wołowina jest
mięsem średnio kalorycznym – wartość kaloryczna
wołowiny zależy od tego, ile jest w niej tłuszczu.
Ponadto zawiera znaczne ilości
białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Ma sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu.
Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.
Gulasz to prosta w wykonaniu potrawa i bardzo smaczna.
Składniki:
1/2 kg
mięsa wołowego1 duża
cebula1 łyżka
maki ziemniaczanejnieco
oleju do podsmażenia
mięsa
Przyprawy:
sól,
papryka słodka i ostra w proszku,
pieprz czarny,
lubczyk,
liść laurowy,
angielskie ziele.
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać nieco
oleju.
Dodać pokrojone w kostkę
mięso.
Podsmażyć do zrumienienia.
Dodać posiekaną
cebulę. Podsmażyć razem z
mięsem na złoty kolor.
Zalać
mięso wodą i dorzucić
ziele angielskie,
liść laurowy, nieco
lubczyku.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięsa.
Jeśli wyparuje zbyt dużo
wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.
Kiedy
mięso jest już miękkie dosypać
papryki i
pieprzu.
Chwilę razem pogotować.
Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej
wody. Wsypać
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Wlać do
mięsa.
Mieszać by nie powstały grudki.
Posolić.
Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.
W razie potrzeby doprawić do smaku.

Uwaga!
Należy pamiętać by
mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.