ßßß
Przyprawy: sól, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz czarny, lubczyk, liść laurowy, angielskie ziele.Wykonanie:W rondlu rozgrzać nieco oleju.Dodać pokrojone w kostkę mięso.Podsmażyć do zrumienienia.Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć razem z mięsem na złoty kolor.Zalać mięso wodą i dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, nieco lubczyku.Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.Jeśli wyparuje zbyt dużo wody należy ją uzupełniać w czasie gotowania.Kiedy mięso jest już miękkie dosypać papryki i pieprzu.Chwilę razem pogotować.Do osobnego garnuszka wlać nieco zimniej wody. Wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.Wlać do mięsa.Mieszać by nie powstały grudki.Posolić.Gotować 2-3 minuty i zestawić z ognia.W razie potrzeby doprawić do smaku.
Uwaga!Należy pamiętać by mięso wołowe solić przed końcem gotowania, duszenia, smażenia itp.