ßßß
Składniki:0,5 kg zielonych szparagów5 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka soku z cytryny2 łyżki masła klarowanegosól , pieprzcukierPrzygotowanie:Szparagi umyć , odłamać lub odciąć zdrewniałe końce.W garnku zagotować wodę z cukrem i solą , gotować szparagi 5 min umieszczając je na stojąco tak by główki nie dotykały wody.Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego , smażyć na wolnym ogniu szparagi przez 2-3 min , zdjąć z patelni.Jajka obrać ze skorupek , pokroić w drobną kostkę , wymieszać z natką pietruszki.Na patelni po smażeniu szparagów rozgrzać kolejną łyżkę masła , smażyć jajka z natką pietruszką co chwila mieszając aż powstanie lekko kremowa konsystencja.Doprawić , sokiem z cytryny , solą i pieprzem.Pastę jajeczną przełożyć na szparagi.