ßßß
Składniki:200 g makaronu tagliatelle kupnego lub domowego½ pęczka zielonych szparagów100 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki czosnku1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek extra verginesól morska do smakuWykonanie:Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca wodą i szatkujemy. Szparagi myjemy i pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi i czosnek, smażymy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty. Solimy do smaku. Na patelnię ze szparagami i krewetkami wrzucamy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy.Smacznego!