Wykonanie
Sezon na
szparagi:) … to może się skusicie na
makaron domowej roboty z
zielonymi szparagami smażonymi na
oliwie … z
krewetkami z
czosnkiem i
natką pietruszki do tego lampka
białego wina.
Składniki:200 g
makaronu tagliatelle kupnego lub domowego½ pęczka
zielonych szparagów100 g
krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam
krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki
czosnku1 łyżka poszatkowanej
natki pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól morska do smakuWykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną
wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli
krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca
wodą i szatkujemy.
Szparagi myjemy i pozbawiamy twardych końcówek, kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
szparagi i
czosnek, smażymy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy
krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy
natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty. Solimy do smaku. Na patelnię ze
szparagami i
krewetkami wrzucamy ugotowany
makaron. Mieszamy i podajemy.Smacznego!