Wykonanie
By MagicPot, 24 maja 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Papryka zapiekana
serem to propozycja na przystawkę podawaną na ciepło. Można ją przygotować na grillu na dworze, patelni grillowej, grillu w kuchence a nawet w piekarniku – wystarczy odpowiednie przygotowanie do zapiekania i każda z powyższych opcji obróbki cieplnej jest możliwa.Gdy po raz pierwszy wraz z moim Marcinem, jedliśmy ją na kolację wcześniej zapiekaną w piekarniku, odezwało się łakomstwo w Nas obojgu. Pokrojone kawałki zajadaliśmy wraz z dipem
czosnkowym .trzy średnie
paprykidwa
jajkaokoło 40g tartego
żółtego sera – ja wymieszałam w proporcji 60%
cheddara i 40%
parmezanumasłozielona
natka pietruszkiprzyprawy:
sólW pierwszej kolejności nastawiłam
wodę w garnku by ugotować
jajka na twardo.Następnie wybrałam trzy średnie
papryki o kształcie bardziej podłużnym aniżeli okrągłym – łatwiej było mi oporządzić
paprykę od środka. Przekroiłam
papryki na połówki, następnie wydrążyłam gniazda nasienne i wszelki odstające „białe żyłki”.Gdy
jajka były ugotowane ostudziłam je w zimnej wodzie. Następnie obrałam ze skorupki i niedbale pokroiłam w mniejszą kostkę.Na tarce o dużych oczkach starłam
cheddar a na małych oczkach starłam
parmezan. Oba
sery wymieszałam.Pokrojone
jajka dorzuciłam do miski z wymieszanymi
serami, doprawiłam
solą i bardzo dokładnie wymieszałam.Przy użyciu małej łyżeczki nakładałam mieszankę
sera z jakiem do połówek
papryk i mocno wciskałam, by jak najwięcej zmieściło się w paprykach.Na wierzchu każdej
papryki nałożyłam po ćwiartce łyżeczki
masła.Piekarnik nastawiamy na grzanie na 200˚C.Przygotowane
papryki z
serem i
masłem układamy w naczyniu żaroodpornym lub też ceramicznym (oczywiście musi nadawać się do zapiekania).Oczywiście grill musi być rozgrzany.
Papryki zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Gdy będziecie zawijać
papryki w folię – folię połóżcie na blacie następnie na środku ułóżcie
paprykę na środku i folię podnieście do góry i zawińcie – w trakcie zapiekania na grillu będziecie mogli łatwo sprawdzić czy
papryki są już gotowe. Ważne by
papryki były miękkie,
ser nie wypłynie z folii.W obu powyższych przypadkach
papryki zapiekane
serem podajemy i zjadamy na ciepło, zaraz po przygotowaniu posypane
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na Grillowe Różności: