Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Waniliowe placuszki z ...A Ty zaRYŻykujesz? 8 kg ... »Uwielbiam
lody. Ostatnie majowe dni są tak ciepłe, że postanowiłam przygotować kolejną domową wersję tego pysznego, zimnego deseru. W poniedziałek dostałam pyszną, słodką paczkę od
Cukrów Nyskich po brzegi wypełnioną
ciasteczkami. Ależ moje rodzina się cieszyła na ten widok ;) Ja zresztą również, bo uwielbiam
słodycze, a te kojarzą mi się z dzieciństwem.
Cukry Nyskie, to od lat ten sam wspaniały smak. Dlatego pierwsze w tym sezonie
lody musiały być... a jakże z
ciasteczkami. Takie małe słodkie
ciasteczkowe drobiny doskonale komponują się z
śmietankowym smakiem zimnych
lodów. Spróbujcie. Polecam!


Składniki: (na około 6 gałek
lodów)4/5 szklanki
śmietanki 30% *150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce)mała szczypta
soli11 szt.
kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie* odmierzałam szklanką o pojemności 250 mlUwaga!
Śmietanka i
mleko powinny być schłodzonePrzygotowanie:
Ciasteczka wrzucamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy (nie dokładnie) zostawiając troszkę większych kawałków.

Do miski wlewamy zimną
śmietankę, dodajemy małą szczyptę
soli i ubijamy mikserem najlepiej na sztywno (najważniejsze by
śmietanka znacznie powiększyła objętość, ja nie zawsze ubijam ją na sztywno).Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dolewamy słodzone mleczko skondensowane, miksuję dosłownie chwilę. Odkładamy mikser.Do masy wsypujemy rozdrobnione
ciasteczka i delikatnie mieszamy je z masą.Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Zamknięty pojemnik wkładamy od razu do zamrażalnika.
Lody (w zależności od zamrażalnika) mrozimy około 4 godziny. Przez pierwszą godzinę należy je przemieszać około 3
razy dokładnie widelcem, aby nie wytworzyły się kryształki
lodu. Później można mieszać co 1-11/2 godziny.Gotowe
lody podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.


Smacznego* przepis i pomysł własnyśroda, 11 maja 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyZMIANY!!! ZAPROSZENIE!!! I ...
Pieczarki w delikatnym ...Karmelizowany
rabarbar na ...Wegetariańskie leczo z ...Wiosenny deser warstwowy z ...
Ryż z delikatnym
kurczakiem w ...A Ty zaRYŻykujesz? 8 kg ...
Waniliowe placuszki z ...
Rabarbarowo-
jabłkowe ciasto ...Słodkie okruszki

Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramPisz blog