Wykonanie
Serowy puch to ciasto bez pieczenia i bardzo proste w wykonaniu – czyli takie, które lubię najbardziej. Ciasto to jest bardzo popularne ostatnio w
sieci a ja postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast
śnieżki w proszku użyć
śmietanki kremówki. Moja modyfikacja wynika z tego, iż staram się unikać produktów, które są nafaszerowane chemią , sztucznymi dodatkami i konserwantami.Ciasto wyszło bardzo lekkie, pyszne i nie za słodkie!!
paczka podłużnych
biszkoptów200g
serka trzykrotnie mielonego500ml
śmietanki 30%2
galaretki cytrynowe lub
agrestowe4 łyżki
cukru pudruposypka:100g wiórek
kokosowych1 łyżka
masła2 łyżki
cukruBiszkoptami wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25×35 cm.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej
wody i odstawić do ostudzenia.Zimną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami
ser.Do masy serowej powoli wlewać zimną
galaretkę cały czas mieszając na najniższych obrotach.Masę wylać na
biszkopty i odstawić do stężenia.Na patelni rozpuścić
masło z
cukrem – dodać
kokos i chwilę smażyć do lekkiego przyrumienia cały czas mieszając aby nie przypalić
kokosu.Uprażonym
kokosem posypać wierzch ciasta.Smacznego!!