ßßß Cookit - przepis na Serowy puch

Serowy puch

nazwa

Wykonanie

Serowy puch to ciasto bez pieczenia i bardzo proste w wykonaniu – czyli takie, które lubię najbardziej. Ciasto to jest bardzo popularne ostatnio w sieci a ja postanowiłam je trochę zmodyfikować i zamiast śnieżki w proszku użyć śmietanki kremówki. Moja modyfikacja wynika z tego, iż staram się unikać produktów, które są nafaszerowane chemią , sztucznymi dodatkami i konserwantami.
Ciasto wyszło bardzo lekkie, pyszne i nie za słodkie!!
paczka podłużnych biszkoptów
200g serka trzykrotnie mielonego
500ml śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
4 łyżki cukru pudru
posypka:
100g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Biszkoptami wyłożyć spód blaszki o wymiarach 25×35 cm.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do ostudzenia.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami ser.
Do masy serowej powoli wlewać zimną galaretkę cały czas mieszając na najniższych obrotach.
Masę wylać na biszkopty i odstawić do stężenia.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem – dodać kokos i chwilę smażyć do lekkiego przyrumienia cały czas mieszając aby nie przypalić kokosu.
Uprażonym kokosem posypać wierzch ciasta.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/serowy-puch