Wykonanie
Jak widać
dżemy można również zrobić z
suszonych owoców. Nie bójmy się eksperymentować z ich rodzajami. Tym sposobem możemy cieszyć się wspaniałymi domowymi
dżemem przez cały rok. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmniejszyła ilości
cukru przez co również sam wygląd się zmienia przyjmując bardziej formę musu niż szklistego
dżemu jak na stronie BBC good food z , której zaczerpnęłam ten przepis. Uprościłam również sposób przygotowania ograniczając się do wrzucenia wszystkiego na raz do gara :) A sam smak...pycha :)
Składniki :500 g
suszonych morelisok z 3 dużych
cytryn ( u mnie z braku surowca tylko z 1 )1 i 1/2 kg
cukru ( u mnie ok 300 g )1,5 L
wodyMorele tniemy w mniejsze kawałki. Wkładamy do dużej miski, zalewamy
wodą i odstawiamy na noc.Następnego dnia
morele razem z
wodą,
cukrem i
sokiem z cytryn przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu osiągnięcia odpowiedniej dla nas konsystencji
dżemu.Kiedy
dżem będzie gotowy przelewamy go do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem dopóki nie ostygnie. Dodatkowo można zapasteryzować.Smacznego :)