ßßß Cookit - przepis na Domowy złocisty golden syrup

Domowy złocisty golden syrup

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wielkorotnie zdarzało mi się rezygnować z przepisów w których jednym ze składników był golden syrup. Po prostu go nie miałam. Z czasem zaczęłam zastępować jego mniejsze ilości - miodem, ale to nie to... Ostatnio wypatrzyłam na blogu DarkAngelika przepis na domowy golden syrup. Jest idealny, ma piękny kryształowo - bursztynowy kolor o leciutko kwaskowym smaku. Przed świątecznymi wypiekami warto mieć go w swojej szafce. Polecam baaaardzo :)
Składniki:
200g cukru
50g wody
W większym rondelku zagotować wodę z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż całość zrobi się rzadka i uzyska piękny ciemnozłoty kolor. Nie może być zbyt ciemne, gdyż przypalony cukier nabierze gorzkiego smaku. Zdjąc z ognia.
Następnie:
1 kg cukru
600g wrzącej wody
2-3 łyżki cytryny
Do gorącej mieszaniny delikatnie wlewać wrzątek - ostrożnie, bo całość może wybuchnąć). Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zmniejszyć gaz do minimum pozostawiając na ogniu jeszcze 45 minut. Po tym czasie syrup będzie gotowy. Wystudzić i przelać do słoja. (po wystygnięciu zgęstnieje). Z podanego przepisu wychodzi ok. 1 litra golden syrupu, który może być ponoć przechowywany do roku ;)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/domowy-zocisty-golden-syrup.html