Wykonanie

Wielkorotnie zdarzało mi się rezygnować z przepisów w których jednym ze składników był golden
syrup. Po prostu go nie miałam. Z czasem zaczęłam zastępować jego mniejsze ilości -
miodem, ale to nie to... Ostatnio wypatrzyłam na blogu DarkAngelika przepis na domowy golden
syrup. Jest idealny, ma piękny kryształowo -
bursztynowy kolor o leciutko kwaskowym smaku. Przed świątecznymi wypiekami warto
mieć go w swojej szafce. Polecam baaaardzo :)Składniki:200g
cukru50g
wodyW większym rondelku zagotować
wodę z
cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż całość
zrobi się rzadka i uzyska piękny ciemnozłoty kolor. Nie może być zbyt ciemne, gdyż przypalony
cukier nabierze gorzkiego smaku. Zdjąc z ognia.Następnie:1 kg
cukru600g wrzącej
wody2-3 łyżki
cytrynyDo gorącej mieszaniny delikatnie wlewać wrzątek - ostrożnie, bo całość może wybuchnąć). Następnie dodać
cukier i
sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zagotować i zmniejszyć gaz do minimum pozostawiając na ogniu jeszcze 45 minut. Po tym czasie
syrup będzie gotowy. Wystudzić i przelać do słoja. (po wystygnięciu zgęstnieje). Z podanego przepisu wychodzi ok. 1 litra golden
syrupu, który może być ponoć przechowywany do roku ;)

