ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowy z żurawiną

Mus jabłkowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Mam to szczęście, że dostałam ostatnio jabłka. I to najlepsze jabłka do przetworów - antonówki. No to się działo w kuchni, oj działo. Spędziłam z nimi właściwie całą sobotę, ale moje zapasy na zimę znacznie się powiększyły. Bardzo lubię robić różne musy z jabłek, wykorzystuję je potem do naleśników, placków, na kanapki, do ciast. Czasami jak mam ochotę na coś słodkiego to podjem łyżeczkę takiego musu i już nic więcej mi nie potrzeba.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 kg antonówek
- 300-400 g cukru (w zależności jakie słodkie macie jabłka)
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka cukru z wanilią
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, antonówki dość szybko się rozpadają. Wsypujemy cukier, cukier z wanilią. Gotujemy na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i żurawinę i mocno zagotowujemy, aby jabłka były bardzo gorące, mieszamy. Przekładamy taki gorący mus do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka minut.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/09/mus-jabkowy-z-zurawina.html