Wykonanie
Dostałam od znajomych skrzynkę
jabłek, i to moich ulubionych antonówek. Nie zastanawiałam się długo co z nimi zrobić, włożyłam do garnka i tak powstał mus z
jabłek na zimę. Idealny do szarlotek lub jako dodatek do naleśników, pyszny, lekko kwaśny. Antonówka super się nadaje na
przetwory.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 3 kg
jabłek antonówek- 350-500 g
cukru- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią- 2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy ogryzek i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Dodajemy
cukier, najpier mniej, ewentualnie
potem dosypiemy więcej jak
jabłka będą za kwaśne. Ja nie
daje dużo
cukru, lubię w musie
jabłkowym zdecydowany, kwaskowaty smak. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Moja
jabłka były bardzo mięsiste, miały mało soku, musiałam pilnować, aby się nie przypaliły. Jak już
jabłka zrobią się miękkie to je zmiksowałam jeszcze blenderem, można także tłuczkiem do
ziemniaków.Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, wszystkie słoiki super się zamknęły, w razie potrzeby zapasteryzować 5 minut.Smacznego :-)