Wykonanie
Wiosna! Też ją czujecie? U mnie zawsze o tej
porze pojawiają się nagminnie warzywa. Tym razem moim łupem padły
cykorie. Miały być zapiekane pod beszamelem, ale moja mama odkurzyła skądś przepis na nadziewaną. Oto przepis :)

Składniki: (4 porcje)4
cykorie8 plastrów
szynki300 g
serka kanapkowego3
żółtka400 ml rosołu warzywnego120 g
ryżu2 małe
cebule6
pomidorównatka pietruszkisól,
pieprzSposób przygotowania:Rosół zagotuj, wsyp
ryż i gotuj 30 minut pod przykryciem. Piekarnik nagrzej do 200 st.
Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Dopraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj z posiekaną
cebulą.
Natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z
serkiem,
żółtkami i
ryżem. Przygotowanym farszem napełnij przekrojone na pół
cykorie - pamiętaj o usunięciu gorzkiego środka. Każdą połówkę
cykorii przykryj drugą i
owiń 2 plastrami
szynki. Pozostały farsz wymieszaj z
pomidorami i wyłóż do brytfanny. Na pomidorach ułóż
cykorię. Zapiekaj 30 minut.