Wykonanie


Sok z kwiatu bzu. Próbowaliście ??? Ja jego smak poznałam kilka lat temu, jak po raz pierwszy zrobiła go moja Mama. Tak bardzo nam zasmakował, że teraz i ja go robię. Jest bardzo smaczny i zdrowy.Super smakuje jako dodatek do
herbaty,
napoju. Pomaga w przeziębieniu, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kwiaty bzu wzmacniają nasz organizm, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru czy
kaszlu, działają rozkurczowo i moczopędnie.Warto zebrać kwiaty czarnego bzu i przygotować taki sok na zimę. Samo zdrowie.Składniki:- 40 kiści kwiatu- 2
pomarańcze- 2 duże
cytryny- 2 kg
cukru- 2
torebki kwasku
cytrynowegoWykonanie:Kwiaty zerwać w pogodny dzień, oczyścić z owadów, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie kwiaty zsunąć z kiści,
owoce obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce lub garnku ułożyć warstwowo kwiaty,
owoce,
cukier, kwasek
cytrynowy.Następnie tłuczkiem dusić, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie.Przygotowujemy 2 litry przegotowanej i ostudzonej
wody i zalewamy kwiaty. Odstawiamy na kolejne 48 godziny. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić, zagotować i przelać do słoiczków. Zakręcić i schować na zimę do piwnicy.Smacznego :-)





