Wykonanie
Lubicie
kaszę mannę? Ja tak :) Wykorzystuję ją jako danie
śniadaniowe, jako dodatek do placuszków, a nawet ciast. Tutaj natknęłam się na przepis, który po prostu musiałam wypróbować. Zmodyfikowałam troszkę składniki - zwłaszcza ilość
cukru. Ale wybór należy do Was - sami wybierzcie wersję: słodkie akurat czy bardzo słodkie :)

Składniki:250 g
masła lub
margaryny roślinnej do pieczenia400 g
kaszy manny2 czubate łyżki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka esencji waniliowej500 g kwaśnej
śmietany200 g
cukruekstrakt
pomarańczowy - wg przepisuSposób przygotowania:Tłuszcz rozpuść w rondelku.
Kaszę mannę,
mąkę i
proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
Śmietanę zmiksuj z
cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Dokładnie wymieszaj składniki suche i mokre - najlepiej mikserem i odstaw na 15 minut.Piekarnik rozgrzej do 150 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp
kaszą manną. Masę zmiksuj ponownie, wlej do formy i wygładź. Piecz około 45-55 minut.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach.
Skrop kilkoma łyżkami ekstraktu
pomarańczowego. Odstaw do wystudzenia.Podawaj z
dżemem,
musem owocowym,
sokiem...