ßßß
Składniki:250 g masła lub margaryny roślinnej do pieczenia400 g kaszy manny2 czubate łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniałyżka esencji waniliowej500 g kwaśnej śmietany200 g cukruekstrakt pomarańczowy - wg przepisuSposób przygotowania:Tłuszcz rozpuść w rondelku. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Śmietanę zmiksuj z cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Dokładnie wymieszaj składniki suche i mokre - najlepiej mikserem i odstaw na 15 minut.Piekarnik rozgrzej do 150 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Masę zmiksuj ponownie, wlej do formy i wygładź. Piecz około 45-55 minut.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach. Skrop kilkoma łyżkami ekstraktu pomarańczowego. Odstaw do wystudzenia.Podawaj z dżemem, musem owocowym, sokiem...