Wykonanie
            Ten tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko bezglutenowca. Wspaniały, 
czekoladowy… Przepis znaleziony u Dorotuś pod nazwą „Tort Ferrero Rocher”, jednak przy pominięciu tych słodkich kuleczek (które niestety nie są bezglutenowe) zyskujemy wspaniały tort bez dodatku 
mąki. Ten tort jest obłędny, 
serio ;)Składniki na blaty 
bezowe:6 
białek,1 szklanka 
cukru,1 łyżka 
mąki ziemniaczanej,1,5 szklanki zmielonych 
orzechów laskowych,30g 
gorzkiej czekolady.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, 
orzechy laskowe podpiec w piekarniku, zdjąć łupinki i zemleć na 
mąkę, można też kupić gotowe zmielone 
orzechy.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo 
cukier (łyżka po łyżce), cały czas ubijając dodać przesianą 
mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać zmielone 
orzechy oraz 
czekoladę.Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować 3 
okręgi o średnicy 23 cm (może też użyć 3 tortownic o takiej średnicy, także wyłożonych papierem). Masę rozłożyć równo pomiędzy 3 
okręgi starając się by ich powierzchnia była równa.Blachy z masą 
bezową wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piec z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut, do zarumienienia (blaty nie powinny wyrosnąć, będą raczej płaskie). Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Składniki na krem Rocher:400 g 
serka mascarpone, schłodzonego350 g nutelli100 g 
gorzkiej czekolady,pół szklanki 
orzechów laskowych.
Orzechy podpiec, obrać ze skórek i drobno posiekać. 
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli 
wodnej i lekko przestudzić.Przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę 
mascarpone oraz nutellę. Dodać przestudzoną 
czekoladę i miksować do otrzymania jednolitego, gładkiego kremu. Pod koniec dodać posiekane 
orzechy. Krem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki by lekko zgęstniał.Dodatkowo:posiekane 
orzechy laskowe do dekoracji 
boków tortu,opcjonalnie dla „glutenowców” pralinki Ferrero Rocher.Po wystudzeniu blatów i kremu przejść do układania 
tortu. Na paterze położyć pierwszą 
bezę, wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, przykryć kolejną 
bezą, wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Na koniec przykryć ostatnim blatem 
bezowym i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach 
tortu. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na kilka godzin.Schłodzony tort można oblać wspaniałym błyszczącym 
czekoladowym ganache.
Czekoladowe ganache:70 g 
gorzkiej czekolady,70 ml 
śmietany kremówki 36%,1 łyżeczka golden 
syrupu lub 
miodu.Do garnka wlać 
śmietankę oraz miód/golden 
syrup, całość podgrzewać do wrzenia następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną 
gorzką czekoladę i odstawić do rozpuszczenia na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut i gdy lekko zgęstnieje polać tort.Ponownie schłodzić tort i przejść do ozdabiania – na boki 
tortu wysypać posiekane 
orzechy, a na wierzchu wyłożyć pralinki bądź inne ozdoby z 
gorzkiej czekolady, inspiracją może być np. sposób ozdobienia sernika 
czekoladowego .

PS. Wybacznie mi proszę jakość zdjęć, robiłam je na szybko w trakcie imprezy, krojąc tort dla gości ;)PS2. 
Żółtka, które wam zostaną możecie w bardzo prosty sposób wykorzystać np. robiąc ptysie z kremem Baileys – boskie ;)Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-06-24Średnia ocena4 . 5na podstawie 3 ocenBezglutenowe Ciasta Desery Przepisy 
Torty walentynkiTagi
Czekolada Święta bez glutenuAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z 
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni 
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNajprostszy 
chleb bezglutenowyNastępny wpis
Czekoladowe babeczki z kremem NutellaDietetyczny tort 
czekoladowy (bezglutenowy, wegański i bez 
cukru)Słowem wstępu: w ogóle nie poczujesz, że ten tort [...] Czytaj dalej +Świąteczny 
mus czekoladowyUwielbiam 
mus czekoladowy, a ten w wersji zimowej [...] Czytaj dalej +
Czekoladowy mazurek bez pieczeniaCzasami chcemy coś upiec, ale brak nam do tego spr [...] Czytaj dalej +Mazurek 
czekoladowyNastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek [...] Czytaj dalej +