ßßß
Składniki:150 g ciastek markizyz nadzieniem czekoladowym30 g masła500 g sera sernikowego300 ml śmietany 36%190 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym50 ml likieru czekoladowego3 łyżki cukru pudru16 g żelatyny w proszku60 ml wodykilka kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:Wieczór wcześniej mocno podgrzej śmietanę - nie może się zagotować. Zdejmij z ognia i wrzuć pokruszoną chałwę. Mieszaj do jej rozpuszczenia, a następnie przetrzyj przez sitko. Przykryj folią i chłóź przez 12 godzin w lodówce.Ciastka i masło zmiksuj w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Wyrównaj łyżką i schłódź w lodówce.Żelatynę przygotuj według przpeisu na opakowaniu.Zimną mieszankę chałwową wyjmij z lodówki i ubijaj do momentu powstania kremu.Ser, likier, cukier zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Dodaj ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Masę serową przelej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.Przed podaniem ozdób rozpuszczoną białą czekoladą.