Wykonanie
Zupa z
kalafiora... brzmi nudno? Kto tak pomyślał, nie miał racji :)Zupa krem z
kalafiora z
serem gorgonzola to nieco szalona propozycja - zwłaszcza z
gorzką czekoladą - ale łamie ona wszelkie
kalafiorowe stereotypy.Przepis przywiozłam z warsztatów Akademii Smaku Bosch i już wiem, że będzie częstym gościem na naszym
stole :)

Składniki:0,5 kg
ziemniaków1
cebula1 ząbek
czosnku1 kg
kalafiora½ kostki
masła0,5 kg
sera gorgonzola0,5 kg
otrębów jaglanych lub owsianych0,5 l
mleka0,5 l
śmietany 36%1 tabliczka
czekolady gorzkiej Wawel 90% Cocoa
SólPieprz
Sposób przygotowania:Warzywa oczyść, pokrój i podsmaż na
maśle, aby się zeszkliły. Zalej
wodą i gotuj do miękkości. Gdy się ugotują zmiksuj. Dodaj gorgonzolę i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw do smaku.
Czekoladę rozpuść i zatemperuj. Na folie aluminowią nałóż „kleksy”
czekolady. Gdy
czekolada stężeje, przełóż ja do zamrazarki.
Otreby upraż na suchej patelni, tak aby były złociste i chrupiace.

Zupe przelej do talerzy, posyp
otrębami, do kazdej porcji włóż
chipsa z
czekolady.