ßßß Cookit - przepis na Nadziewana cukinia

Nadziewana cukinia

nazwa

Wykonanie

Zdrowo :) i smacznie. Młoda cukinia nadziewana ryżem i tuńczykiem. Idealna na obiad. Rewelacyjna na kolację. Porcja ma tylko 400 kcal, więc godna polecenia dbającym o linię. Spróbujcie :)
Składniki: (1 porcja)
1 młoda cukinia
100 ml rosołu warzywnego
30 g ryżu (najlepiej brązowego)
130 g tuńczyka w oleju z puszki
1 mała cebulka
1/4 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
4 łyżki pasty ajwar
papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj w rosole - trwa to ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 st. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż. Posól. Miąższ drobno pokrój, wymieszaj z ryżem i tuńczykiem (bez oleju). Cebulkę drobno posiekaj, natkę posiekaj, dodaj do ryżu. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ajwarem. Połówki cukinii napełnij farszem, ułóż w brytfannie i piecz 35 minut.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/03/nadziewana-cukinia.html