ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

nazwa

Wykonanie

Witajcie po świętach. Najedzeni i wypoczęci ? bo ja tak. Święta minęły bardzo miło, w rodzinnej atmosferze i bardzo pysznie. Dodatkowo mam tydzień wolnego, więc porządnie odpocznę od pracy. A po świętach czas na coś lekkiego i zdrowego. Kasza jaglana z owocami. Propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, może być także posiłek w pracy. Można zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą. Kasza jaglana, którą często jadłam podczas jaglanego detoksu smakuje wspaniale w połączeniu z owocami.
Można również taką wersję zmiksować - sprawdza się idealnie w przypadku osób, które nie za bardzo lubią kaszę jaglaną, w postaci koktajlu smakuje zupełnie inaczej. Bardzo zachęcam do wprowadzenia kaszy jaglanej do swojego jadłospisu. Pytaliście mnie jakie wrażenia po jaglanym detoksie, już mówię. Ogólnie czułam się dobrze, miałam dwa dni kryzysu, ale jaglany detoks przeszłam pozytywnie. Plusy - więcej energii, kilogramy w dół, lepsze trawienie. Minusy - brak kawy i słodkości. Ja kocham kawę i kocham słodycze, ale przetrwałam bez problemu. I po zakończeniu detoksu nie rzuciłam się od razu na inne jedzenie, nie miałam takiej potrzeby. Od razu wróciłam za to do kawy. Kochani polecam wam kaszę jaglaną, doceńmy ją, jest naprawdę bardzo wartościowa. A teraz zapraszam na pyszne śniadanko i życzę wam wspaniałego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- pół szklaki ugotowanej kaszy jaglanej (od Naturalnie Zdrowe)
- duży plaster świeżego ananasa
- kawałek khaki (tak 1/3)
- kawałek owocu granatu (tak 1/4)
- łyżeczka syropu daktylowego
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę przełożyć na talerz, dodać pokrojonego ananasa, khaki. Posypać pestkami z owocu granatu i polać syropem daktylowym.
Jak ugotować kaszę jaglaną - odmierzamy pół szklanki kaszy i przesypujemy ją na sitko, w tym czasie zagotowujemy ponad 1 szklanki wody (tak 1 i 1/8) i zagotowujemy z odrobiną soli i łyżeczką oleju kokosowego. Możemy także dodać tylko samą sól bez oleju. Kaszę musimy porządnie przepłukać pod zimną wodą, potrząsajmy sitkiem bardzo energicznie, płuczemy tak długo, aż woda zrobi się czysta. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i przekładamy do gotującej się wody. Mieszamy i przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu 15 minut, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy jeszcze 5 minut. Pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy jeszcze kaszy odparować.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/12/kasza-jaglana-z-owocami.html