Wykonanie

Witajcie po świętach. Najedzeni i wypoczęci ? bo ja tak. Święta minęły bardzo miło, w rodzinnej atmosferze i bardzo pysznie. Dodatkowo mam tydzień wolnego, więc porządnie odpocznę od pracy. A po świętach czas na coś lekkiego i zdrowego.
Kasza jaglana z
owocami. Propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, może być także posiłek w pracy. Można zapakować w pojemniczek i zabrać ze sobą.
Kasza jaglana, którą często
jadłam podczas jaglanego detoksu smakuje wspaniale w połączeniu z
owocami.Można również taką wersję zmiksować - sprawdza się idealnie w przypadku osób, które nie za bardzo lubią
kaszę jaglaną, w postaci koktajlu smakuje zupełnie inaczej. Bardzo zachęcam do wprowadzenia
kaszy jaglanej do swojego jadłospisu. Pytaliście mnie jakie wrażenia po jaglanym detoksie, już mówię. Ogólnie czułam się dobrze, miałam dwa dni kryzysu, ale jaglany detoks przeszłam pozytywnie. Plusy - więcej energii, kilogramy w dół, lepsze trawienie. Minusy - brak
kawy i słodkości. Ja kocham
kawę i kocham
słodycze, ale przetrwałam bez problemu. I po zakończeniu detoksu nie rzuciłam się od razu na inne jedzenie, nie miałam takiej potrzeby. Od razu wróciłam za to do
kawy. Kochani polecam wam
kaszę jaglaną, doceńmy ją, jest naprawdę bardzo wartościowa. A teraz zapraszam na pyszne śniadanko i życzę wam wspaniałego dnia.Zapraszam :-)Składniki:- pół szklaki ugotowanej
kaszy jaglanej (od Naturalnie Zdrowe)- duży plaster świeżego
ananasa- kawałek khaki (tak 1/3)- kawałek
owocu granatu (tak 1/4)- łyżeczka
syropu daktylowegoWykonanie:Ugotowaną
kaszę przełożyć na talerz, dodać pokrojonego
ananasa, khaki. Posypać pestkami z
owocu granatu i polać
syropem daktylowym.Jak ugotować
kaszę jaglaną - odmierzamy pół szklanki
kaszy i przesypujemy ją na sitko, w tym czasie zagotowujemy ponad 1 szklanki
wody (tak 1 i 1/8) i zagotowujemy z odrobiną
soli i łyżeczką
oleju kokosowego. Możemy także dodać tylko samą
sól bez
oleju.
Kaszę musimy porządnie przepłukać pod zimną
wodą, potrząsajmy sitkiem bardzo energicznie, płuczemy tak długo, aż
woda zrobi się czysta. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i przekładamy do gotującej się
wody. Mieszamy i przykrywamy pokrywką, gotujemy na małym ogniu 15 minut, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy jeszcze 5 minut. Pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy jeszcze
kaszy odparować.
