Wykonanie

Dzisiaj pokażę jak robię
śledzie po cygańsku, oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała :)


Składniki:~5-6 słonych płatów
śledziowych,~pół opakowania pasty pomidorowej lub 3/4 słoiczka koncentratu wymieszanego z 0 , 5 szklanki wody/bulionu,~5-6
pieczarek,~6 średnich
ogórków konserwowych,~papryczkę
chili,~2 łyżeczki
miodu,~łyżeczka
octu spirytusowego,~łyżka
oleju rzepakowego,~pieprz,
papryka słodka, pół
kostki rosołowej,łyżeczkę
oregano
Wykonanie:Jeżeli
śledzie są słone, należy je moczyć w zależności od stopnia zasolenia, standardowo ok. 2-3 godz, ale można kupić już gotowe-wymoczone :)W tym czasie można przyrządzić sos :)Na rozgrzany
olej wrzucamy posiekaną na średnią kostkę
cebulę, szklimy, dodajemy posiekaną
papryczkę chili (jeżeli ktoś nie przepada za pikantnością można drobno pokroić zwykłą
paprykę lub
paprykę konserwową), podsmażamy. Kolejno wlewamy pastę
pomidorową,
kostką rosołową i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy palnik. Dorzucamy pokrojone w kostkę
ogórki (chyba, że są malutkie),
pieczarki obieramy i blanszujemy (kroimy w dużą kostkę, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 5min lub zostawiamy na min. palniku na 3 min), dodajemy. Na końcu doprawiamy, jak jeszcze jest sos gorący,
miodem kolejno
papryką,
pieprzem i
oregano, łyżeczkę
octu. Nie solimy, ponieważ na koniec do letniego sosu dokładamy pokrojone w 3-4cm paski wciąż słonawe
śledziki. Mieszamy i pozostawiamy na parę godz aby smaki się połączyły. :) :)