Wykonanie
Długi majowy weekend trwa. P ogoda wprawdzie zupełnie nienajgorsza i nie ma gwałtownej potrzeb y, by szukać poprawiaczy nastroju,ale ja jestem zdania, że warto
mieć małe słodkie co nieco na podorędziu. Zawsze! ;-)
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:Ciasto kruche:250g
mąki pszennej150g zimnego
masła2 łyżki
cukru pudru1 duże
jajoCrème Pâtissière:1 litr
mleka lub 500ml
mleka + 500ml
śmietanki kremówki10 0g
cukru lub
cukru pudru8 dużych
żółtek4 łyżki
mąki pszennejlaska waniliiDodatkowo:800g twardych
gruszeksłoiczek
konfitury morelowej lub brzoskwiniowejWykonanie:Ciasto kruche:Z m ą ki,
masła,
jajka i
cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i
boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa
solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.Crème Pâtissière:Rozkrojoną na pół
laskę wanilii zagotow ujemy z
mlekiem (lub z
mlekiem i
śmietanką), odstawiamy na kwadrans.
Laskę wanilii usuwamy.
Żółtka ubijamy z
cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy
mąkę.Masę jajeczna wlewamy do
mleka i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Lekko przestudzony wykładamy na podpieczony spód.Dodatkowo:
Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy nasiennie gniazda i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy je na warstwie rème pâtissière
Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy. Smarujemy nią wierzch naszej tarty.Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
Collagenoholics - Kolagenoholicy
Poski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)