ßßß Cookit - przepis na Tarta z Gruszkami, Crème Pâtissière i Konfiturą Morelową

Tarta z Gruszkami, Crème Pâtissière i Konfiturą Morelową

nazwa

Wykonanie

Długi majowy weekend trwa. P ogoda wprawdzie zupełnie nienajgorsza i nie ma gwałtownej potrzeb y, by szukać poprawiaczy nastroju,ale ja jestem zdania, że warto mieć małe słodkie co nieco na podorędziu. Zawsze! ;-)
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
150g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 duże jajo
Crème Pâtissière:
1 litr mleka lub 500ml mleka + 500ml śmietanki kremówki
10 0g cukru lub cukru pudru
8 dużych żółtek
4 łyżki mąki pszennej
laska wanilii
Dodatkowo:
800g twardych gruszek
słoiczek konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Z m ą ki, masła, jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.
Crème Pâtissière:
Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotow ujemy z mlekiem (lub z mlekiem i śmietanką), odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
Masę jajeczna wlewamy do mleka i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .
Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Lekko przestudzony wykładamy na podpieczony spód.
Dodatkowo:
Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy nasiennie gniazda i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy je na warstwie rème pâtissière
Konfiturę morelową przekładamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy. Smarujemy nią wierzch naszej tarty.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
Collagenoholics - Kolagenoholicy Poski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/05/tarta-z-gruszkami-creme-patissiere-i.html