Wykonanie

Nie zawsze wiem co napisać. Czasami opóźniam publikacje nowego przepisu, bo nie wiem od czego zacząć... Zalega gdzieś w "roboczych", a może obroni się sam, bez historii, bez okrasy, bez zbędnych słów.Składniki na 5 sztuk:Ciasto:2 szklanki
mąki i 2 łyżki (około 320 g)50 g
masła1
jajkopół łyżeczki
solizaczyn:15 g
drożdżyłyżeczka
cukru trzcinowegopłaska łyżka
mąki2/3 szklanki ciepłego
mlekaFarsz:2
parówki, w plasterki4 plastry
bekonu, w kostkę5 plastrów
salami, w kostkęwędzone
udko kurczaka, w kostkę2 małe
czerwone cebulki, w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte2 łyżki posiekanego
szczypioru100 g startego
cheddara5 łyżek passatyWymieszać składniki zaczynu i odstawić, aż
drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (u mnie robot, około 6 minut). Przełożyć do wysmarowanej stopionym
masłem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na minimum 40 minut (powinno podwic objętość). W tym czasie podsmażyć, bardzo krótko,
mięsne składniki farszu z
cebulką. Dodać
szczypior,
czosnek i wymieszać. Ciasto podzielić na 5 porcji. Każdą rozwałkować na placek o średnicy około 15-18 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po sklejeniu będzie trudniej). Posmarować środek przecierem, zostawiając wolny brzeg. Na jednej połówce wyłożyć dwie czubate łyżki farszu, posypać obficie
serem, przykryć drugą połówka I skleić boki. Końcówki odciąć radełkiem do pizzy. Przykryć lnianą ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika do 180 stopni. Posmarowac rozbełtanym
jajkiem, posypać
serem I piec przez 20 minut.