ßßß
wegańskie, bezglutenowe, bez cukru(ok. 12-15 placuszków)- 2 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego- 1 dojrzały banan- 5 łyżek skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 4-5 łyżek mąki kukurydzianej / lub innej ulubionej bezglutenowej- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- szczypta soliDo malaksera wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną. Dodaję mleko, banana, pastę waniliową, sól. Całość blenduję na gładką masę.Do masy dodaję skrobię, 4 łyżki mąki kukurydzianej i sodę. Ponownie blenduję do połączenia się składników.Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję jeszcze 1 łyżkę mąki. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany)Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i smażę placuszki z obu stron na rumiano (ok. 1 1/2 łyżki ciasta na jeden placek), uważając, by się nie przypaliły. Obracam je wtedy, gdy widzę, że po brzegach się ścinają.Placuszki podaję polane syropem daktylowym, a Wy możecie użyć Waszych ulubionych dodatków.Smacznego!!!