Wykonanie
Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem
Maria podała przepis na
piwny chleb.
Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.
Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak
słodyczy i jest wyczuwalna nuta
ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym
chlebem. "mamo
chleb jest przepyszny" :) (nie ma pojęcia, że on jest na
piwie :))). Także polecam go w 100 % i ja go jeszcze nie raz upiekę.

SKŁADNIKI :400 G
mąki pszennej (typ 550 )300 g
piwna ciemnego15 g
drożdży świeżych2 łyżki
mleka1 łyżeczkę
soli1 łyżkę
cukru3-4 łyżki
płatków owsianych
SPOSÓB WYKONANIA :-
drożdże pokruszymy do miski zasypiemy
cukrem oraz dodamy lekko ogrzane
mleko (2-3 łyżki) jak
drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego
piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą
mąkę oraz łyżeczkę
soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej
śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej
płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.

Gotowe
chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam na kolejne wyzwania na Ugotuj z nami klikPozdrawiam
Basia