ßßß Cookit - przepis na Tort Sachera - smakołyk wiedeńskich cukierni

Tort Sachera - smakołyk wiedeńskich cukierni

nazwa

Wykonanie

Przepyszne ciasto dla fanów czekolady.Oczywiście, nie mogę podać oryginalnej receptury gdyż ta jest ,,ściśle tajna,,dlatego udostępniam wersję, która jest bardzo zbliżona do oryginału.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie.
15 dag gorzkiej czekolady
15 dag masła
2\3 szklanki cukr
6 jaj podzielonych na żółtka i białka
szklanka mąki
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
konfitura morelowa
POLEWA CZEKOLADOWA
20 dag deserowej czekolady
łyżka masła
łyżka cukru
Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( miska ustawiona na garnku z gorącą wodą ) i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku , następnie wciąż miksując dodajemy przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Za pomocą rózgi łączymy pianę z masą czekoladową. Ciasto przekładamy do tortownicy - 24 cm - pieczemy w 180 stopniach 50 - 60 minut. Po wystudzeniu przekrawamy na połowę lub tak jak u mnie na dwie połowy i smarujemy konfiturą ( ja użyłam wiśniowej ,gdyż jakiś skrzat wyjadł morelową ). Oblewamy polewą czekoladową której wszystkie składniki łączymy w kąpieli wodnej.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/05/tort-sachera-smakoyk-wiedenskich.html