ßßß
Nazwałam go tak , ponieważ do jego zrobienia użyłam musztardy rosyjskiej. Za jej sprawą nie ma koloru kremowego lecz w niczym , przynajmniej mnie , nie przeszkadza.Jeszcze jedną innowacją jest dodatek balsamicznego octu jabłkowego i sporej ilości grubo mielonego kolorowego pieprzu.Takie składniki odmieniły klasyczny majonez w sos bardzo ekskluzywny , który nie tylko dosmacza sałatki lecz bryluje na stole jako samodzielny dip do warzyw lub dodatek do grilowanych mięs.jajko rozmiar L - sparzone wrzątkiem2 łyżeczki musztardy rosyjskiej ( z dodatkiem całych ziaren gorczycy )2 łyżeczki balsamicznego octu jabłkowego ( lub octu balsamicznego z Modeny )2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzułyżeczka soliszklanka dobrego oleju - u mnie rzepakowySkładniki - z wyjątkiem oleju - umieść w wysokim naczyniu i za pomocą blendera lub miksera ubijaj aż się połączą. Zacznij małym strumieniem dolewać olej wciąż miksując. Gdy zacznie gęstnieć zmniejsz obroty miksera i kontroluj konsystencję majonezu - może się okazać , że nie będzie Ci potrzebna cała ilość oleju lub będziesz potrzebować go ciut więcej.Gotowy majonez przełóż do pojemniczka ze szczelną pokrywką o wstaw na godzinę do lodówki.MOJE RADYmożesz zrezygnować z całego jaja i użyć tylko żółtkamusztardę rosyjską zastąp taką jaka Ci smakuje i jaką lubiszw domowym majonezie najlepiej sprawdza się olej o neutralnym smaku i zapachu , nie polecam oliwy z oliwekocet balsamiczny zmienia kolor sosu jeśli go nie lubisz dodaj ocet winny lub spirytusowy albo sok z cytryny