ßßß
Składniki:– 100g miękkiego masła– 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)– 2 łyżki cukru– cukier waniliowy– szczypta soli– szczypta proszku do pieczenia– 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywania– cukier puder – około 1 szklankiMasło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami.Wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać bezpośrednio na blachach do pieczenia.Piec w temperaturze 180′C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut).Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim jeszcze ciepłe ciasteczka tak aby cukier dokładnie je obtoczył z każdej strony (jeśli lubisz więcej cukru pudru na ciasteczkach możesz czynność po 5 minutach powtórzyć).Smacznego