Wykonanie
Pamiętam ten smak dzieciństwa, kruche
ciasteczka, takie inne, w
sumie przede wszystkim pamiętam je z przedszkola, do dzisiaj nie
mogę zapomnieć tego smaku, a żadne z tych kupnych nie smakują tak samo. Tamte były jakieś wyjątkowe, może dlatego, że dzieciństwo jest czymś wyjątkowym. Robiłam wiele
razy kruche
ciasteczka tradycyjnym sposobem, aż w końcu natrafiłam na przepis Kingi z Greenmorning, opis tych
ciasteczek był taki, że czułam, że to właśnie może być to, w prawdzie całkiem inna opowieść, całkiem inne miejsce, całkiem inni ludzie, ale po upieczeniu i wypróbowaniu odtworzyłam sobie obrazy mojego przedszkola, Pań kucharek. Kruche
ciasteczka, które są robione z miękkiego
masła rozcieranego drewnianą łyżką, ja użyłam takiej starodawnej drewnianej łyżko-kuli, która wydawała mi się idealna do tego przepisu.
Ciasteczka wyszły pyszne, takie jakie powinny być. Błyskawiczne w przygotowaniu i błyskawiczne w zjedzeniu
Składniki:– 100g miękkiego
masła– 1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany (lub
jogurtu naturalnego)– 2 łyżki
cukru–
cukier waniliowy– szczypta
soli– szczypta
proszku do pieczenia– 1 i 1/4 szkl.
mąki + do podsypywania–
cukier puder – około 1 szklanki
Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz
mąki i
cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.Dosypać
mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej
mąki).Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę
razy ciepłymi rękami.Wałkować na lekko oprószonej
mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.Wykrawać
ciasteczka o dowolnych kształtach i układać bezpośrednio na blachach do pieczenia.Piec w temperaturze 180′C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut).
Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim jeszcze ciepłe
ciasteczka tak aby
cukier dokładnie je obtoczył z każdej strony (jeśli lubisz więcej
cukru pudru na ciasteczkach możesz czynność po 5 minutach powtórzyć).Smacznego