ßßß Cookit - przepis na Tarta porzeczkowa

Tarta porzeczkowa

nazwa

Wykonanie

ENGLISH VERSION
Ogrom porzeczek!
Zrobiły się już dżemiki (nie wiem dlaczego nie zostało to udokumentowane ;)), zrobiły się przekwaśne, oj przepraszam, przepyszne lody porzeczkowe … Przyszedł czas na drugie podejście do tarty.
Od razu uprzedzam, że z tym ciastem pracuje się trochę gorzej niż z tym z poprzedniej tarty . Szczególnie jeśli chodzi o wałkowanie. Ale metoda ugniatania ciasta paluchami zdała egzamin :)
Sama tarta to jest to co lubię :)
Kwaśnaaaa! Rześkaaa!
Spróbowałam, a tu gdzieś jeszcze przebija się smak kokosa… Faaajnie :)
Najlepsza jeszcze na ciepło.
Jeśli lubicie szarlotki prosto z piekarnika, ta tarta zdobędzie Wasze serca :) Yyy, żołądki ;)
Składniki (forma do tarty 26cm):
250g mąki pszennej
150g zimnego masła
50g cukru pudru
szczypta soli
spora łyżka kwaśnej śmietany 18%
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki.
Zacząć zagniatać ciasto.
Dodać śmietanę.
Zagnieść do uzyskania jednolitej zbitej masy.
Uformować dwie kule z ciasta, jedną większą od drugiej (70-30).
Schłodzić w lodówce.
Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kilka milimetrów. Wyłożyć nim spód i boki formy do tarty.
(Można też wyłożyć formę ciastem ugniatając je paluszkami :))
Schłodzić w lodówce.
Masa kokosowa:
pół szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony spód.
Masa porzeczkowa:
500g czerwonych porzeczek
5 łyżek cukru
Porzeczki opłukać. Pozbyć się gałązek.
Wymieszać je z cukrem.
Wysypać na masę kokosową.
Rozwałkować resztę ciasta.
Wyciąć paski i wyłożyć na wierzch tarty :)
Piec w temp. 190°C przez ok. 50 minut.
(Można zmniejszyć do 180°C na ostatnie 10 minut pieczenia)
Właściwie nie powinnam tego polecać, ale… można jeść ciepłe!!!
Smacznego!
Znalezione na Kwestii Smaku .
Źródło:https://sarenkabaking.wordpress.com/2015/07/15/tarta-porzeczkowa