Wykonanie
Podobno wracają upały, z tą zupą nie będą one dla Was straszne.Przygotuj:1,5 kg dojrzałych
pomidorów300 g zielonego
ogórka½
czerwonej papryki1 ząbek
czosnkuPieprz,
sól500 ml
soku pomidorowego (u mnie z
tabasco)Opcjonalnie: 1
papryczka chilli1.
Pomidory sparz we wrzątku, a następnie obierz z nich skórkę.
Ogórka obierz ze skóry.2. Zostaw 1-2
pomidory, kawałek
ogórka ok. 6 cm oraz niewielki kawałek
papryki, a resztę warzyw zmiksuj w blenderze na gładką masę.3. Do zmiksowanych warzyw wlej
sok pomidorowy a następnie całość przypraw
solą,
pieprzem i przeciśniętym ząbkiem
czosnku. Jeśli użyty
sok pomidorowy nie był ostry, możesz dorzucić pokrojoną w drobną kostkę
papryczkę chilli bądź użyć mielonej
papryki.4. Zupę włóż do lodówki, żeby się schłodziła.5. Pozostawione warzywa (
pomidory,
ogórki) oraz
paprykę pokrój w drobną kostkę.6. Zupę podawaj z grzankami bądź z kawałkiem
bagietki, posypaną pokrojonymi w kostkę warzywami.