ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem – sprawdzony przepis

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem – sprawdzony przepis

nazwa

Wykonanie

« Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Blog kulinarny – przepis na blog od A do Z »
Przepisów na jajecznice jest setki, jednak ja wypracowałam sobie mój jeden, ulubiony, z idealnie ściętym białkiem i lekko lejącym żółtkiem. Sami zobaczcie
Składniki na jajecznicę z 6 jaj
6 jajek
średnia cebulka
garść szczypiorku
łyżeczka masła do smażenia
sól i pieprz do smaku
Krok 1
Myjemy jajka i je rozbijamy, przekładając do miseczki. Należy uważnie rozbijać jajka, aby nie rozlać żółtek.
Krok 2
Siekamy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli, zwiększamy odrobinę ogień i na patelnie wlewamy jajka, ostrożnie, aby żółtka nie pękły. NIE MIESZAMY! Mieszamy jajecznicę dopiero wtedy, kiedy białko na spodzie patelni będzie dobrze ścięte. Po wymieszaniu smażymy 1-2 minuty, po czym wyłączamy kuchenkę i pozwalamy jajecznicy jeszcze dojść na patelni.
Krok 4
Podajemy z bułeczką z masłem oraz wcześniej posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/04/jajecznica-z-cebula-i-szczypiorkiem-sprawdzony-przepis