Wykonanie
«
Tarta z
salami,
serem żółtym,
suszonymi pomidorami i
serem pleśniowymBlog kulinarny – przepis na blog od A do Z »Przepisów na jajecznice jest setki, jednak ja wypracowałam sobie mój jeden, ulubiony, z idealnie ściętym
białkiem i lekko lejącym
żółtkiem. Sami zobaczcieSkładniki na jajecznicę z 6 jaj6
jajekśrednia
cebulkagarść
szczypiorkułyżeczka
masła do smażenia
sól i
pieprz do smakuKrok 1Myjemy
jajka i je rozbijamy, przekładając do miseczki. Należy uważnie rozbijać
jajka, aby nie rozlać
żółtek.Krok 2Siekamy
cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle do zeszklenia.Krok 3Kiedy
cebula się zeszkli, zwiększamy odrobinę ogień i na patelnie wlewamy
jajka, ostrożnie, aby
żółtka nie pękły. NIE MIESZAMY! Mieszamy jajecznicę dopiero wtedy, kiedy
białko na spodzie patelni będzie dobrze ścięte. Po wymieszaniu smażymy 1-2 minuty, po czym wyłączamy kuchenkę i pozwalamy jajecznicy jeszcze dojść na patelni.Krok 4Podajemy z bułeczką z
masłem oraz wcześniej posiekanym
szczypiorkiem.