Wykonanie
To bardzo szybki i łatwy wypiek, doskonały na śniadanie i do popołudniowej
kawy.Do zrobienia podstawowej wersji wystarczą trzy składniki, podaję również wariacje na temat, czyli jak zrobić z najprostszych
ciastek owsianych
ciastka daktylowe,
makowe i
czekoladowe.



Składniki: na 12
ciastek1 1/2 kubka
płatków owsianych - może trochę więcej2 średnie
banany, rozgniecione widelcem na papkękilkanaście
migdałów bez skórki, blanszowanych grubo posiekanychszczypta
soliopcjonalnie:kilkanaście
daktyli posiekanych2 - 3 łyżki
maku1 łyżeczka
cynamonu30g
gorzkiej czekolady, grubo posiekanej


Jak zrobiłam:Wymieszałam rozgniecione
banany z
płatkami owsianymi i
migdałami, i ze szczyptą
soli na masę, którą można formować dłońmi. Jeżeli masa jest za rzadka (wszystko zależy od wielkości i konsystencji
bananów), trzeba dodać trochę więcej
płatków. Odstawiłam, żeby
płatki napęczniały, na 10 minut. Uformowałam 12 placuszków, blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekłam w 180'C przez 10 - 12 minut, aż się leciutko zarumieniły. Zostawiłam na blaszce do wystygnięcia.Opcjonalnie:Tę porcję masy można podzielić na trzy części, do jednej dodać posiekane
daktyle, wymieszać, do drugiej
mak i
cynamon, do trzeciej posiekaną
czekoladę. Uformować placuszki i piec jak poprzednio.
