Wykonanie
Nie ja wymyśliłam ten deser...znają go i kochają wszyscy smakosze słodkich deserów, w tym ja!Panna cotta..to nic innego jak gotowana
śmietana udoskonalona
wanilią, odrobiną
cukru i
żelatyną a reszta zależy z pewnością do sezonu i naszej wyobraźni smakowej :-) Ponieważ chcę wykorzystać w pełni sezon
rabarbarowy, dodałam go do ukochanej panna cotty, uwielbiam słodko kwaśne połączenia!
Składniki: na panna cottę1l
śmietany 34%100g
cukruziarenka z jednej
laski wanilii5 listków
żelatynyŻelatynę moczę w zimnej wodzie.
Śmietanę podgrzewam z
cukrem oraz
wanilią. i dodaję namoczoną
żelatynę, mieszam dokładnie i naczynie ze
śmietanką przekładam do dużej miski z
lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie mieszam i przelewam do szklanek. Odstawiam na noc do lodówki.Składniki: na
rabarbarprzepis własny300g
rabarbaru125g
malin1/4 szklanki
różowego winasok z jednej
cytryny2 łyżki
cukru trzcinowegoRabarbar myję, nie obieram. Przekładam na blaszkę, zalewam
winem, dodaję
sok z cytryny, posypuję
cukrem i zapiekam około 15 minut w temperaturze 170' Powinien być miękki ale nie rozpadający się. Po upieczeniu
rabarbar studzę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam razem z
syropem winnym na wierzch panna cotty i dodaję
maliny. Dekoruję
miętą lub ulubionymi
ziołami. Smacznego!