ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z winnym rabarbarem i malinami

Panna cotta z winnym rabarbarem i malinami

nazwa

Wykonanie

Nie ja wymyśliłam ten deser...znają go i kochają wszyscy smakosze słodkich deserów, w tym ja!
Panna cotta..to nic innego jak gotowana śmietana udoskonalona wanilią, odrobiną cukru i żelatyną a reszta zależy z pewnością do sezonu i naszej wyobraźni smakowej :-) Ponieważ chcę wykorzystać w pełni sezon rabarbarowy, dodałam go do ukochanej panna cotty, uwielbiam słodko kwaśne połączenia!
Składniki: na panna cottę
1l śmietany 34%
100g cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
5 listków żelatyny
Żelatynę moczę w zimnej wodzie.
Śmietanę podgrzewam z cukrem oraz wanilią. i dodaję namoczoną żelatynę, mieszam dokładnie i naczynie ze śmietanką przekładam do dużej miski z lodem. Gdy masa zaczyna gęstnieć, ponownie mieszam i przelewam do szklanek. Odstawiam na noc do lodówki.
Składniki: na rabarbar
przepis własny
300g rabarbaru
125g malin
1/4 szklanki różowego wina
sok z jednej cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
Rabarbar myję, nie obieram. Przekładam na blaszkę, zalewam winem, dodaję sok z cytryny, posypuję cukrem i zapiekam około 15 minut w temperaturze 170' Powinien być miękki ale nie rozpadający się. Po upieczeniu rabarbar studzę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam razem z syropem winnym na wierzch panna cotty i dodaję maliny. Dekoruję miętą lub ulubionymi ziołami. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2016/04/panna-cotta-z-winnym-rabarbarem-i.html