Wykonanie
Dzień dobry!Będąc ostatnio na zakupach na targu zobaczyłam piękne
maliny w dobrej cenie, kupiłam 4 koszyczki, które pomieściły ponad 2 kilogramy
owoców! Część oczywiście zjadłam, a całą resztę przeznaczyłam na pyszny, słodki
dżem. Zachęcam do przygotowania! :-)
Składniki:2 kg
malinok. 400 g
cukru2
laski wanilii2 łyżeczki pektynysok z 1
cytrynyWykonanie:
Maliny (dokładnie obejrzane i umyte) zasypujemy
cukrem i
sokiem z cytryny, dodajemy ziarenka wyciągnięte z
wanilii i pozostałe laski również. Odstawiamy na jedną godzinę.Po tym czasie zaczynamy smażyć nasz
dżem, pozwalamy mu nieco odparować (1-1,5 godziny). Następnie całość przecieramy przez sitko (jeśli lubicie pestki, możecie je zostawić) i dodajemy pektynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości
wody. Dodajemy do
malin i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż masa zgęstnieje.Gotowy
dżem nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut na mokro.
Smacznego!