Wykonanie
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2016_slash_04_slash_Ciastka-motylki/l/-84277829.jpg)
280 g
mąki pszennej140 g
skrobi kukurydzianej120 g
cukru pudru1opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
masła1
jajko15 g naturalnego gorzkiego
kakao1
białkoMąkę przesiać do miski razem ze
skrobią kukurydzianą i
cukrem pudrem, dodać
cukier waniliowy, oraz
proszek do pieczenia, a następnie pokrojone na kawałki zimne
masło i
jajko. Szybko zagnieść ciasto (gdyby było za suche można dodać nieco zimnej
wody). Podzielić na 2 części: jedna z nich zagnieść z
kako i odrobiną
wody. Z obu części uformowac kulki, zawinąć w folię spozywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie uwałkowac na posypanej
mąką stolnicy placki o grubości ok 0,5 cm. Polóżyc jeden na drugim i ywinąć w roladę. Roladę kroić na plastry,dociskac po dwa do siebie, układać je na blachach wyłozonych papierem do pieczenia formując motylki. Posmarowac roztrzepanym
białkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C ok. 15 minut.
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2016_slash_04_slash_Ciastka-motylki/l/1045841020.JPG)
![](/Data/Images/zkartoflanegopola.blox.pl\2016_slash_04_slash_Ciastka-motylki/l/427669989.JPG)
No i zjedzone. Acha, te, co zostały wyfrunęły na dwór, gdzie też dlugo nie pożyły ;) Dziecięce apetyty na świeżym powietrzu mocno się powiększają... ;)