ßßß
280 g mąki pszennej140 g skrobi kukurydzianej120 g cukru pudru1opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia180 g masła1 jajko15 g naturalnego gorzkiego kakao1 białkoMąkę przesiać do miski razem ze skrobią kukurydzianą i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto (gdyby było za suche można dodać nieco zimnej wody). Podzielić na 2 części: jedna z nich zagnieść z kako i odrobiną wody. Z obu części uformowac kulki, zawinąć w folię spozywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie uwałkowac na posypanej mąką stolnicy placki o grubości ok 0,5 cm. Polóżyc jeden na drugim i ywinąć w roladę. Roladę kroić na plastry,dociskac po dwa do siebie, układać je na blachach wyłozonych papierem do pieczenia formując motylki. Posmarowac roztrzepanym białkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C ok. 15 minut.