Wykonanie
Hummus narodził się w Libii i wędrował przez wiele
krajów arabskich. Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan. Dzięki dużej zawartości
białka w
ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje
mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny.

Składniki:2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy – około szklanki suchej200g
sezamu lub szklanka pasty tahini1/3 szklanki zimnej
wody1/3 szklanki
oliwy3 łyżki
soku z cytryny3 ząbki
czosnkułyżeczka
sodysóldo posypania/polania:
oliwa z oliwek,
natka pietruszki,
słodka papryka,
czarnuszkaSposób przygotowania:Wieczór wcześniej
ciecierzycę zalać zimną
wodą. Zostawić na noc.Następnego dnia
ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą
wodą, dodać łyżeczkę
sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko
cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się
cieciorka przygotowujemy pastę
sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat
sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta będzie gorzka. Ziarna
sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku
sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo trudno się go miksuje można dodać łyżkę
oleju sezamowego lub innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto. Jeśli nie chcemy bawić się z
sezamem możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini.Ugotowaną
cieciorkę odcedzić, dodać pastę
sezamową,
sól,
sok z cytryny i
czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą
wodę a następnie
oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy
oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym
chlebem wyjadany prosto ze słoika ;)